Renovering af gammel bolig – hvad kan I gøre selv?

I har købt en ældre, flot bolig med en fantastisk beliggenhed. Nu skal I til at renovere den fra top til tå. Taget skal skiftes, døre og vinduer skal skiftes, gulvet skal skiftes, væggene skal males osv. Der er rigeligt med projekter at komme i gang med, og en god portion af dem kan I selvfølgelig klare selv. Der er dog nogle ting, som skal overlades til de professionelle. Her i artiklen kommer der nogle overordnede eksempler på, hvad I kan gøre selv, og hvad I skal holde jer fra. At være for overmodig kan koste dyrt på kroppen og boligen.

Gulv, vægge og loft kan amatører begå sig med

Inden for i boligen er det nemt for amatører at være med. Måske kan I ikke selv lægge et billigt gulv, men I kan helt sikkert slibe, lakere eller f.eks. lægge klinker og fliser. I kan også sagtens hive det gamle tapet ned og få nyt op. Skal der males, er der heller ikke den store udfordring, så længe I husker at dække gulve, lister m.m. til. Det samme gælder for loftet. Hvis det skal males eller repareres, er det ikke nødvendigt at kontakte en professionel. Skal der væltes en væg, vil det heller ikke nødvendigvis kræve professionel hjælp – husk dog at rådføre dig med en professionel først.

Udvendigt er for de professionelle

Taget er ikke et af de områder, I selv skal give jer i kast med. Hvis det kun er få tagplader, som skal skiftes, kan I gøre det selv, men skal hele taget renoveres, er det ikke et job for amatører. Der skal en tømrer eller taglægger til, hvis det skal gøres ordentlig og uden farer for de mennesker, der udfører jobbet. Udskiftning af vinduer og døre vil også ofte være for de professionelle. Vindueer skal placeret præcist, og tabes de tunge vinduer, bliver det virkelig dyrt.

Elektronik og VVS er endnu et no-go

Badeværelset med vandhaner, bruser, toilet m.m. skal I ikke selv rode med. Installering af hårde hvidevarer og lignende skal I heller ikke selv rode med. Skal der trækkes ledninger rundt i huset, skal der også ringes til en professionel. Her er der igen tale om ting, som skal udføres med præcision. El- og vandskader er ikke bare dyre for pengepungen – de kan også være farlige for de mennesker, som bor i boligen. De skal selvfølgelig undgås, så få en VVS-mand til at installere toilettet – alt andet vil være fjollet og strengt taget dumt.