Her er, hvad du bør vide om folkesygdommen rygsmerter

Er du plaget af rygsmerter enten i lænden, skuldrene eller et tredje sted? Så er du langt fra den eneste. Rygsmerter er en folkesygdom. Faktisk vil mellem 60-80 procent af alle på et tidspunkt i livet opleve problemer med rygsmerter. 

Hvert år rammes 20 procent af danskerne af smerter et sted i ryggen. Smerterne opstår ofte på grund af måden, vi arbejder eller lever på. Det gør også rygsmerter til den hyppigste årsag til førtidspension hos personer under 45 år. 

Her kan du blive klogere på, hvorfor rygsmerter opstår og ikke mindst, hvordan de kan forebygges.

Hvorfor opstår rygsmerter? 

Man kan betegne rygsmerter som enten akutte eller kroniske. Med akut menes der i denne sammenhæng, at smerterne varer i mindre end seks uger. 

I mange tilfælde er det svært at slå fast, nøjagtigt hvor smerterne kommer fra. Men i langt de fleste tilfælde drejer det sig om ukomplicerede tilstande, der kaldes lumbago eller hekseskud. Dette kan dog stadig være meget smertefuldt. 

Rygsmerter kan også opstå i forbindelse med en diskusprolaps, hvor der kommer tryk på og irritation af en nerverod. 

I sjældne tilfælde det være alvorlige tilstande, der ligger til grund for rygsmerter. Dette kan eksempelvis være et brud i ryggen, infektioner, svulster eller gigtsygdom. Man kan inddele årsager til rygsmerter i tre kategorier: 

  1. Almindelige rygsmerter eller lumbago (80-90 %) 
  1. Smerter i en nerverod, som oftest skyldes en prolaps (10 %)
  1. Sjældne sygdomme såsom infektioner, svulster og gigtsygdom (1-5 %)

Hvordan rammer rygsmerter i lænden? 

De fleste former for rygsmerter rammer din lænd. Lænden er det sted, hvor kroppens tyngde og omdrejningspunkt hviler. Derfor bliver lænden udsat for mange kræfter. 

Der findes en direkte forbindelse mellem lænden, hoften og bækkenet. Manglende bevægelighed i hoften eller bækkenet gør, at lænden skal håndtere større belastning. 

Dette kan føre til de tre hyppigste former for lændesmerter, som er iskias, lumbago og diskusprolaps. 

Hvordan rammer rygsmerter i skuldrene? 

Efter lænden er rygsmerter mellem skuldrene det område, hvor flest oplever smerter i ryggen. Også her kan der være mange forklaringer på, hvorfor der opstår smerter.

Men skuldersmerter kommer ofte i forbindelse med stillesiddende arbejde, der giver stor belastning til området. Det kan medføre dårlig holdning samt påvirkning af mavesæk, lever og tarmsystemet.   

Gode råd til at forebygge rygsmerter

Hvis du oplever vedvarende rygsmerter, bør du opsøge din læge eller en anden professionel behandler som en fysioterapeut eller osteopat. 

Det er umuligt at give råd til forebyggelse af rygproblemer, som vil passe til alle. Men følgende anbefalinger kan være brugbare for de fleste: 

  • Hold dig aktiv med motion og varieret aktivitet. Ryggen er konstrueret til at være i bevægelse, så den tåler i udgangspunktet meget. 
  • Det er godt med 20-30 minutters daglig aktivitet som eksempelvis gang, cykling eller svømning. 
  • Undgå at sidde ned i længere tid. Særligt hvis du har ondt. 
  • Mange har gavn af et program med øvelser med forskellige udstrækninger og varieret muskelaktivitet. 
  • Løft kun det, som du ved, at du kan klare. Bær så vidt muligt tæt ind mod kroppen.
  • Forsøg at justere din arbejdsposition, så du ikke sidder eller står i samme position for længe ad gangen.