Fygten i e-boksen

Indkaldelsen til bilsyn dukker op i e-Boksen, og en frygt for en dyr regning og omsyn sniger sig måske ind.

Flere synshaller har et bil tjek, som kan udføres INDEN det officielle bilsyn, og klarer bilen ikke tjekket til UG, så koster det ikke et dyrt omsyn. Du undgår dyre overraskelser og får professionel rådgivning fra de samme personer som udfører dit syn.

Skal du have din bil til syn, så kan det faktisk godt betale sig selv at tjekke nogle ting først. Hvorfor egentlig? Det kan simpelthen medføre, at du sparer penge. Det skyldes, at hvis din bil ikke bliver godkendt til synet, kan det blive nødvendigt at betale for et gensyn. Så hvis du for eksempel finder ud af, at en pære er sprunget, kan du ligeså godt få den skiftet inden synet.

I Danmark er det lovpligtigt at få bilen til bilsyn hvert andet år, når den er fyldt 4 år. Det kan man ligeså godt vælge at værdsætte, da sikkerhedsfaren er stor ved en bil, der ikke er i den stand, den skal være i. De specifikke lovkrav til bilernes stand er jo heldigvis fastsat efter, hvad der bidrager til at skabe sikker kørsel i trafikken.

De to overordnede formål med bilsyn er at sikre: forhold der vedrører færdselssikkerhed, som fx kontrol af styretøj, dæk, lygter, blinklys, reflekser og bærende dele som blandt andet hjulophæng og støddæmpere. de miljømæssige forhold, som fx kontrol af røg, kulilte og støj.

Hvis synsmanden ikke godkender køretøjet til det periodiske bilsyn, så vil synsmanden kræve, at du skal få udbedret fejl og mangler der blev notereret i synsrapporten. Og når du har fået lavet disse fejl og mangler skal du komme tilbage til et omsyn seneste 33 dage efter det periodiske bilsyn. Et omsyn er ikke gratis, men det koster normalt et par hundrede kroner mindre end det første bilsyn, hvor bilen ikke blev godkendt.